Neuroştiinţă şi sex

Totul despre love & sex , aici au acces doar persoanele +18.

Moderators: © Haineken™, © Haineken™, © Haineken™

User avatar
FCD în ADN
Membru
Membru
Posts: 367
Joined: Thu Apr 04, 2013 8:14 pm
11
Status: FCD
Detinator Steam: Da
Location: Bucuresti

Neuroştiinţă şi sex

Post by FCD în ADN »

Ne-am obişnuit să atribuim zonelor genitale toate reacţiile, trăsăturile, senzaţiile care definesc conceptul sex – sexualitate. Adevărat, dar nu complet! Dictonul “sexul începe de la creier” este ştiinţific susţinut de adevărul general valabil „creierul controlează tot”. Iar clişeul “creierul este cel mai mare organ sexual” nu este mai puţin adevărat numai pentru că este repetat frecvent de ani la rând.

Ce-i drept mecanismul rolului pe care creierul îl are în timpul sexului nu este vizibil, cum nici nu poate răspunde unui simţ tactil aşa cum alte organe sexuale o fac, dar spectacolul de lumini al anumitor părţi ale creierului în timpul actului sexual - cu precădere în timpul orgasmului - le-a arătat neurologiilor ce mult înseamnă creierul pentru sex şi sexul pentru creier.

Printre primele descoperire ale oamenilor de ştiinţă, cele mai interesante au fost cele care ne-au demonstrat asemănările şi deosebirile între creierul bărbaţilor şi cel al femeilor atunci când vine vorba de sex. Este fascinant cum o experienţă subiectivă şi atât de intimă cum este cea a orgasmului este, de fapt, extrem de similară pentru un bărbat şi o femeie. Chiar dacă există unele diferenţe anatomice în sexualitatea masculină şi cea feminină, atât femeile cât şi bărbaţii simt plăcere fizică cam în acelaşi mod.

Cu ajutorul unor scanări ale creierului sau, mai precis spus, folosind tehnologia imagistică medicală, cercetătorii au descoperit o altă latură a creierului uman, una fierbinte şi sexy, la feminin şi la masculin:

Să fie linişte pentru doamne!



Creierul de sex feminin reacţionează în timpul orgasmului "tăcut". Concret, cortexul prefrontal stâng şi cortexul prefrontal dorsal par a fi nişte zone dezactivate. În mod surpinzător, aceste zone sunt în mod obişnuit şi cele implicate în acţiuni solicitante cum ar fi auto-controlul şi judecata socială.

Creierul bărbatului şi orgasmul

Când a venit rândul bărbaţilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că, în timpul orgasmului, există o parte a creierului cu cel mai mare grad de activitate, zona ventral tegmentală care, şi mai interesant, este responsabilă cu eliberarea dopaminei. Dopamina este poreclită "chimicala plăcerii" şi este eliberată în cantităţi mari ori de câte ori cineva (femeie sau bărbat) întreprinde acel ceva perceput-simţit ca o plăcere.

Femei şi bărbaţi, în acelaţi timp...

Una dintre similitudinile importante între creierul unui bărbat şi cel al unei femei constă în aproape lipsa sentimentelor, golul emoţionalului în momentul stării de orgasm. Ceea ce dovedeşte că starea de orgasm, deşi este corelată cu activităţi diferite ale creierului, ea este resimţită foarte asemănător în ambele cazuri.

Afectivitatea, ba-i aici, ba nu-i aici

Cunoscute de când lumea ca fiind acele fiinţe al căror centru emoţional este puternic dezvoltat, femeile suprind clasica teorie cu reacţia lor din timpul sexului. Deşi dornice să fie conectate emoţional cu partenerul înainte şi după partida de sex, în timpul actului sexual se pare că reprezentantele sexului frumos fac o pauză.

Creierul femeilor: sex prin puterea gândului

La categoria diferenţe, putem încadra foarte bine şi "cugetarea" din timpul sexului, posibilă la femei şi mai greu de realizat la bărbaţi. O femeie îşi poate induce starea de orgasm prin procesul de a gândi, în timp ce bărbaţilor le este greu sau uneori chiar imposibil. Când femeile îşi imaginează o zonă erogenă stimulată se activează cortexul senzorial exact ca atunci când zona chiar este excitată fizic. Şi femeile pot ajunge la starea de orgasm numai gândind aşa...
Image

Return to “Love & sex”