Dependenţa de sex, între plăcere şi boală

Totul despre love & sex , aici au acces doar persoanele +18.

Moderators: © Haineken™, © Haineken™, © Haineken™

User avatar
FCD în ADN
Membru
Membru
Posts: 367
Joined: Thu Apr 04, 2013 8:14 pm
11
Status: FCD
Detinator Steam: Da
Location: Bucuresti

Dependenţa de sex, între plăcere şi boală

Post by FCD în ADN »

Viciile sau patimile sunt poveri integrate ale fenomenului de a fi om. Iar oamenii au învăţat, în timp, să şi le asume cu sau fără demnitate, cu sau fără dorinţa de a scăpa de ele, cu sau fără a le accepta caracterul de boală. Confuzia reală intervine abia atunci când este recunoscut sau descoperit mobilul dependeţei: de la tutun la sex oamenii pot manifesta suspunere bolnăvicioasă...

Da, unii oameni nu pot trăi fără sex... în exces. Cel mai des asociată cu reprezentanţii sexului puternic (pe nedrept, spun oamenii de ştiinţă), dependenţa de sex este un fenomen de actualitate care naşte suferinţă, dar şi indignare din partea celor care o consideră doar falsă legitimizare a celor care sunt în realitate doar iresponsabili.

Scurtă cronologie

Este foarte adevărat că acum se vorbeşte mai mult decât oricând despre dependenţa de sex, dar asta nu înseamnă că este un concept nou. Istoria a redat raporturi sexuale excesive între cetăţenii Romei antice, percepute ca nimfomanie, hiperestezie, hipersexualitate sau chiar furie uterină în cazul femeilor.

În anii 60 în New York se vorbea deschis despre nimfomanie...



Modernitatea a depus eforturi mari pentru a înţelege noţiunea "dependenţa de sex": în 1983, când Neil Melinkovich (scriitor şi fost model) îşi înşela soţia în mod consecvent, doctor Patric Carnes a scris cartea "Dincolo de umbre: Să înţelegem dependeţa sexuală". Iar cartea nu a fost ultimul studiu pe această temă; Carnes şi colegii lui au încercat continuu să înţeleagă lumea prin ochii celor dependeţi de sex.

"Asociaţia Americană de Psihiatrie" (AAP) a lansat propunerea de a introduce dependenţa de sex pe lista bolilor, sub denumirea de hiperactivitate sexuală, ceea ce ar schimba la 180 de grade variabilele sistemului medical – probabil mulţi dintre cei care ne înconjoară ar fi trebuit să urmeze la ora asta un tratament.

În contradicţie, alţi specialişti în domeniul sexologiei au susţinut că, deşi dependenţa de sex poate fi definită de tulburări compulsive şi impulsive, nu poate fi încadrată complet şi cu certitudine în niciuna dintre cele două afecţiuni medicale. Ei susţin tratarea cu aceeaşi abordare ca şi în cazul dependenţei de alcool sau de alte substanţe.

Nimfomania şi Don Juanismul

"Oare o poftă manifestată în exces este un accident biochimic?", se întreabă medicii. Dacă ar fi să ne uităm în grădina vecinului pentru o anologie rapidă, la dependenţa de alcoolism de exemplu, am observa că şi ea era în trecut privită ca o slăbiciune a caracterului, iar în secolul al XX-lea ca pe o boală pe care o tratăm, notează Time Magazine.

În schimb, Yvonne Fulbright, sexolog de la Fox News, face o diferenţă clară între dependenţa de sex şi alte tipuri de subordonare: ceii dependenti de alcool sau de tutun se manifestă la nivel fiziologic atunci cand sunt privati de obiectul dependentei, apare transpiraţia sau rata bătăilor de inima creste.

Însă, un dependent de sex nu prezinta astfel de manifestări atunci cand nu are parte de suficiente partide de amor. Un dependent de sex suferă la nivel psihic...

Unul dintre cei mai apreciaţi psihologi ai secolului Albert Ellis şi sociologul homosexual Edward Sagarin au oferit acestei posibile anormalităţi sexuale o explicaţie prin popularizarea nimfomaniei: "Nymphomania: A Study of the Oversexed Women".

Iar pentru a descrie promiscuitatea masculină, doctorul Robert Stoller a introdus, în 1975, termenul "Don Juan".

Dependenţa de sex şi femeile

Contrar aşteptărilor, femeile reprezintă o proporţie importantă dintre cei dependenţi de sex. Studiile au demonstrat că 30% dintre pacienţii americani, trataţi într-un fel sau altul pentru dependenţa de sex, sunt femei.
Se spune că femeile pierd controlul pentru că trec cu uşurinţă peste fina linie dintre sentimentul de dragoste şi poftele trupeşti.

Autoarea cărţii "Desire: Where Sex Meets Addiction", Susan Cheever propunea înlocuirea sintagmei dependenţa de sex cu mai puţin agresiva sintagmă “dependenta de dragoste”, ducând teoriile într-un context emoţional şi nu strict fizic şi medical.

Vedete dependente de sex

Neil Melinkovich (59), scriitor şi fost model, face parte din asociaţia "Dependenţii de Sex Anonimi din 1987" – mai mult de 20 de ani. Acesta povesteşte mereu cum făcea dragoste continuu cu mereu alte femei în acelaşi pat sau cum, o dată, demult, înainte să îşi ia iubita de la aeroport a trecut pe la un bordel...

Renumit pentru plăcerea de a întreţine relaţii sexuale cu damele de companie este vedeta hollywoodiană Charlie Sheen. În acelaşi timp, jucătorul Tiger Woods s-a tratat pentru dependenţă de sex.
Nici chiar politicienii nu sunt mai prejos: premierul Silvio Berlusconi a fost acuzat de practicarea sexului cu minore... prosibil din aceeaşi cauză.

Pe scurt, o grămadă de personalităţi cu un renume de păstrat, inevitabil modele pentru milioanele de oameni ce îi privesc zilnic, dar a căror pasiune pentru sex îi determină să renunţe la inhibiţi şi nu numai...
Află care mai sunt vedetele ce şi-au recunoscut dependenţa de sex în articolul: Lumea nebună a celebrităţilor – vedeete dependente de sex.

Până la urmă, este dependenţa de sex o boală?

Am putea spune că este o boală fără acte care să-i ateste statutul...Recunoscută printre indivizii de rând, confirmată de mass-media, dependenţa de interacţiunea sexuală continuă nu a fost încă diagnosticată ca o tulburare, afecţiune medicală. Comunitatea de psihiatri încă ezită să o recunoască ca pe o boală în sine.

Cu toate acestea, sunt publicate în fiecare an noi studii pentru a trata sau a preveni dependenţa de sex.

O altă părere a cercetătorului de la Harvard, Martin Kafka, a demonstrat că hiperactivitatea sexuală la bărbaţi intevine dacă ei au mai mult de şapte orgasme pe săptămână, timp de minim 6 luni, după vârsta de 15 ani.

Poate fi numită boală şi refugierea în activitate sexuală atunci când eşti anxios sau deprimat.
Image

Return to “Love & sex”